Tuesday 7 February 2012

Donut Recipe...

BAHAN-BAHANNYA:


  1. 1/2 kg tepung gandum
  2. Setengah peket yis kering (dalam bungkusan kecil)
  3. 4 sudu makan planta/margerin
  4. Gula, 5 sudu makan
  5. Garam, secukup rasa
  6. Air (ikut kelembutan doh)
  7. 1/2 sudu minyak masak (utk disapu d tangan)
  8. Gula Icing (utk salutan luar donut)
  9. Minyak masak utk menggoreng

CARA MEMBUAT DOH DONUT:

  1. Campurkan tepung, yis, planta, gula, garam bersama. Gaulkan gingga rata
  2. Kemudian, tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi sebati dan lembut. Pastikan doh lembut dan melekit sedikit di tangan.
  3. Biarkan doh/ Tidurkan doh selama setengah jam.
  4. Setelah setengah jam berlalu, sapukan sedikit minyak masak d tapak tangan dan bulat-bulatkan doh sebesar telur ayam dan letakkan d atas talam. Lakukan sehingga doh besar habis mnjadi bebola-bebola. Biarkan lg bebola doh kecil td selama setengah jam.
  5. Selepas dibiarkan setengah jam, sapukan sedikit minyak masak pada tangan agar doh kecil tidak melekit. Lubangkan doh kecil2 td d tengah2 dan pusing2kan menggunakan dua jari telunjuk.
  6. Panaskan minyak di dalam kuali. Minyak jangan terlalu panas. Anda sudah boleh menggoreng donut anda! dalam masa 3 ke 5 minit, donut dah siap d goreng. Biarkan warna donut keemas-emasan, jgn hitam! ok :) hehehe....
  7. Sejukkan kan donut dalam 10 minit sebelum d taburkan dengan gula Icing.
Donut yg sedap, lembut dah siap!

SELAMAT MENCUBA!! SHARE LAH BLOG INI KEPADA RAKAN-RAKAN DAN KELUARGA JIKA IANYA BERGUNA!! 

5 comments:

  1. aku follow ko ya sher...lepas ni buat kek coklat plak..ehhehe

    ReplyDelete
  2. tq2 bunny.. ehehe.. aku follow jgk kau ya.. mari kita follow2 sma2!! tq

    ReplyDelete
  3. nah ada suda 2 syg..ko suda follow aku ka???

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudaaa :) yeaaayyy..
      hahaha.. aku suda folow kau :) ehehe..

      Delete