- 1/2 kg tepung gandum
- Setengah peket yis kering (dalam bungkusan kecil)
- 4 sudu makan planta/margerin
- Gula, 5 sudu makan
- Garam, secukup rasa
- Air (ikut kelembutan doh)
- 1/2 sudu minyak masak (utk disapu d tangan)
- Gula Icing (utk salutan luar donut)
- Minyak masak utk menggoreng
CARA MEMBUAT DOH DONUT:
- Campurkan tepung, yis, planta, gula, garam bersama. Gaulkan gingga rata
- Kemudian, tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi sebati dan lembut. Pastikan doh lembut dan melekit sedikit di tangan.
- Biarkan doh/ Tidurkan doh selama setengah jam.
- Setelah setengah jam berlalu, sapukan sedikit minyak masak d tapak tangan dan bulat-bulatkan doh sebesar telur ayam dan letakkan d atas talam. Lakukan sehingga doh besar habis mnjadi bebola-bebola. Biarkan lg bebola doh kecil td selama setengah jam.
- Selepas dibiarkan setengah jam, sapukan sedikit minyak masak pada tangan agar doh kecil tidak melekit. Lubangkan doh kecil2 td d tengah2 dan pusing2kan menggunakan dua jari telunjuk.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Minyak jangan terlalu panas. Anda sudah boleh menggoreng donut anda! dalam masa 3 ke 5 minit, donut dah siap d goreng. Biarkan warna donut keemas-emasan, jgn hitam! ok :) hehehe....
- Sejukkan kan donut dalam 10 minit sebelum d taburkan dengan gula Icing.
Donut yg sedap, lembut dah siap!
SELAMAT MENCUBA!! SHARE LAH BLOG INI KEPADA RAKAN-RAKAN DAN KELUARGA JIKA IANYA BERGUNA!!
Boleh cuba okay!! :)
ReplyDeleteaku follow ko ya sher...lepas ni buat kek coklat plak..ehhehe
ReplyDeletetq2 bunny.. ehehe.. aku follow jgk kau ya.. mari kita follow2 sma2!! tq
ReplyDeletenah ada suda 2 syg..ko suda follow aku ka???
ReplyDeletesudaaa :) yeaaayyy..
Deletehahaha.. aku suda folow kau :) ehehe..